Vysvětlení zkratek a pojmů

26.01.2016 07:29

Úvodem si dovoluji vysvětlivky k použitým zkratkám a běžně používaným pojmům.

F - Frozen culture = hlubokomražená kultura, která se distribuuje v polystyrenové krabici zasypaná suchým ledem. V současné době tyto kultury nerozesíláme, je možný pouze vlastní     odběr ve skladu. Nesmí nikdy roztát a uchovávají se při teplotách -45°C.

FD - Frozen drying = mražený sušená kultura, takto upravené kultury jsou vhodné pro rozesílání po ČR. Jejich trvanlivost máte ve svých rukou. Při teplotách kolem 20°C je to cca. 30 dní beze ztráty účinnosti. Kolem chladničkových teplot tedy od +4 do +8°C je trvanlivost cca. 3-5 měsíců. Při -18°C potom 2 roky. Kultura funguje i po výše uvedených expiracích, ale snižuje se její aktivita - musíte zvyšovat očkovací dávku. Kulturu poškozuje vlhkost, proto je důležité sáček dobře zavírat.

ČMK - čistá mlékáresnká kultura

DVS - (direct vat set) - kultura pro přímé očkování, myslí se přímo do mléka k výrobě.

REDISET - kultura pro přípravu matečného zákysu - potažno provozního zákysu. Teprve tento se používá do výrobního procesu.

Štítky:

| | |