O kulturách a jak s nimi zacházet

Lyofilizované ( sušené za vakua) kultury jsou balené v sáčcích po 50U, 100U nebo 500U. Jedna jednotka ono 1U odpovídá velice přibližně asi 1 litru provozního zákysu. 50 jednotek v případě základních zákysových kultur pro výrobu tvarohu, čerstvých sýrů a měkkých sýrů, stačí na prokysání 500 až 750 Litrů mléka. U kultur jogurtových, probiotických nebo kefírových je 50U na 250 - 300L mléka. U 500U balení je to podobné, jenom 10x větší objemy. Kefírové kultury KEFIR 1  nebo KEFIR 2 /100U jsou určeny k prokysání 250 až 300 Litrů mléka.

POZOR! Firma Chr. Hansen garantuje aktivitu kultury v balení, nikoliv hmotnost! Nelze tedy spoléhat při odvažování kultury, že stejná hmotnost zaručí vždy stejnou aktivitu. S každou dodávkou může být hmotnost v sáčku jiná.

Při očkování menšího množství mléka u kultur eXact, nebo KEFIR  je nutno rozmačkat granulky a dokonale protřepat před odběrem. Kultura není homogenní a skládá se z různých kmenů, smíchaných až po usušení.

Kromě kontaminace z pomůcek a prostředí, je nepřítelem vzdušná vlhkost. Sáček mějte otevřený co nejkratší dobu, vymáčkněte z něj vzduch, zatočte a zajistěte pomocí svorky ( nebo alespoň kolíčkem na prádlo) a co nejdříve dejte zpět do mrazícího boxu. Pokud barva kultury se změnila ze žluté přes oranžovou na lehce fialovou - kulturu vyhoďte, už není vhodná pro kvalitní výrobu.